top of page
bible-4179472_1280_edited.jpg

Lär känna Sonen

Som vi såg förra veckan i LÄR KÄNNA FADERN så uppenbarar sig Gud som Jahve ”Jag är” (2 Mos 3:14) i Gamla Testamentet. I Nya Testamentet när Johannes skriver sitt evangelium är det ingen slump att han använder samma namn på Jesus, ”Jag är”. Det blir tydligt i en berättelse från Jesus liv, när soldaterna kommer för att arrestera Jesus i Getsemane trädgård. Soldaterna frågar efter ”Jesus från Nasaret”, och Jesus svarar ”Jag är”. Det var sådan kraft i den uppenbarelsen av Jesus gudomliga natur, att hela truppen föll baklänges!

Lär känna sonen som "Jag är".

När Johannes sätter ihop sitt evangelium gör han det med mycket finess och vill tydligt lyfta fram Jesus som Guds Son. Det gör han bland annat genom sju olika ”Jag Är” citat från Jesus. Genom dessa påståenden som Jesus gör med bildspråk kan vi lära känna Guds Son på ett djupare sätt.

  1. Jag är livets bröd - Joh 6:35, 51

 

 "Jag är livets bröd. Den som kommer till mig ska aldrig hungra, och den som tror på mig ska aldrig någonsin törsta. 

” Jag är det levande brödet som har kommit ner från himlen. Den som äter av det brödet ska leva i evighet. ”

 

Det är bara Jesus som kan mätta människans djupaste hunger efter frid, salighet (lycka), och meningsfullhet. Bibeln säger att evigheten är nerlagd i människan, därför kommer hon aldrig sluta söka förrän hon kommit fram till dess destination – nämligen mötet med Jesus. Bara Han är det eviga livets bröd.

 

I fastan blir detta konkret för oss när vi avstår från fysisk mat, för att festa på andlig mat som Jesus ger. I denna period låter vi hela vår kropp, själ och ande fästa sig vid det som gör att vi får ta del av det eviga livet redan här och nu.

 

  2. ​Jag är världens ljus – Joh 8:12

 

"Jag är världens ljus. Den som följer mig ska inte vandra i mörkret utan ha livets ljus."

 

Mörkret i världen runt oss är påträngande och vill tränga in ända in i våra hjärtan. Men det finns En som övervunnit mörkret och vars ljus skingrar allt mörker. Jesus är det ljus som världen suckar efter. Jesus är det ljus som vi kan få vandra och leva i.

 

I fastan och bönen säger vi JA till ljusets Herre och NEJ till mörkrets herre. Vi drar en gräns i våra liv för den här världens inflytande på våra liv. Vi låter Jesu ljus lysa upp vårt inre, så vi kan bekänna och lägga bort mörkrets gärningar. De tillhör inte oss. Vi är kallade att leva som ljusets barn.

 
 3. Jag är dörren – Joh 10:7, 9

 

"Jag säger er sanningen: Jag är dörren till fåren.”

”Jag är porten. Den som går in genom mig ska bli frälst, och han ska gå in och gå ut och finna bete.”

 

Hur underbart är det inte när en stängd dörr öppnas. För många år sedan var jag och frun på en jorden-runt-resa. Vi gjorde ett mellanstopp i Hongkong och skulle besöka en kyrka vi hört mycket gott om. När vi kom fram efter lång resa, tung packning och genomsvettiga i den tryckande värmen var den stora grinden till kyrkan låst. Vi visste inte var vi skulle ta vägen, och jag utbrast ”Jesus!”. I samma stund hörde jag någon ropa, ”Paul, is that you?”. En man som jag mailat två veckor tidigare i hopp om en kontakt, såg mig, en vit förvirrad man i vimlet av kineser. Han chansade och ropade mitt namn. Mannen jobbade i kyrkan och var på lunchpaus. Han öppnade kyrkan och bjöd oss på lunch.

 

Jesus är dörren in i Guds godhet och omsorg. Det är genom Honom vi blir räddade in i Guds Rikes nya verklighet. Jesus är också den som kan öppna nya dörrar. Där det förut varit stängt och låst, så har Jesus himmelrikets nycklar och de kan öppna alla dörrar. Jesus säger till och med att han vill ge oss himmelrikets nycklar för att öppna och stänga dörrar på jorden (Matt 16:19). Det är ett spännande liv.    

 

  4. Jag är den gode herden – Joh 10:11, 14

 

” Jag är den gode herden. Den gode herden ger sitt liv för fåren.”

” Jag är den gode herden. Jag känner mina får, och mina får känner mig,” 

 

I denna text blir det tydligt att Herden i Psalm 23 är ingen mindre än Jesus själv. Det gör den Psalmen ännu starkare då vi vet att vår Herde var beredd att gå i döden för sina får. Vi vet att Han blev som oss och kan därför ha medlidande med oss och ge oss nåd och hjälp i rätt tid.

 

Detta är ingen inhyrd herde som gör sitt jobb på deltid för att spara ihop pengar till semestern. Nej, detta är Herden som går hela vägen med och för sina får. Som vet vad de behöver i varje passage. Och framför allt, så lämnar Han dem aldrig någonsin!

 

  5. Jag är uppståndelsen och livet – Joh 11:25-26

 

"Jag är uppståndelsen och livet. Den som tror på mig ska leva om han än dör, och den som lever och tror på mig ska aldrig någonsin dö. Tror du detta?"

 

Tänk om denna sanning fick sjunka in i oss, vilken frihet vi skulle få uppleva. Rädslan för döden är högst naturlig, men när vårt inre får se döden i ljuset av Hans uppståndelse så förändras perspektivet - döden är inte det slutgiltiga. Döden är besegrad, dess udd är bruten. Och alla som har tagit emot Jesus som sin uppståndne Herre i sitt liv kommer också få uppstå med Honom.

 

Vi som följer Jesus, kommer också följa honom ut ur graven. Om graven inte kunde hålla tag i Jesus, kommer graven inte heller kunna hålla tag i oss. Det som väntar oss efter döden är en ny himmelsk värld där vi har fått uppståndelsekroppar lik den som Jesus har. Ingen mera sjukdom, död, plåga, klagan eller sorg. Bara en värld full av liv!

 
  6. Jag är vägen, sanningen och livet – Joh 14:6

 

"Jag är vägen, sanningen och livet. Ingen kommer till Fadern utom genom

mig.”

 

Även vi som följer Jesus kan känna oss vilsna ibland. Vi kan glida från sanningen om vem Jesus är och vilka vi är i Honom. Livet kan kännas meningslöst i dem djupaste svackorna som vi människor hamnar i. Det är då vi behöver komma nära Jesus igen. Även om vi förändras och tappar fokus, så är Han densamme och alltid vägen, sanningen och livet.

 

Den är också Jesus som är enda vägen till Fadern. Det är när vi drar oss nära Jesus som han leder oss tillbaka till Fadern. Den gemenskap som vårt inre längtar djupast efter. Vi skapades för att leva i Faderns närhet.

 
  7. Jag är vinstocken Joh 15:1-5

 

”Jag är vinstocken, ni är grenarna.”

 

I bönen och fastan får vi förankra vårt liv i vinstockens livgivande stam. Där är vi kallade att förbli i Honom och Hans Ord i oss, så vi kan bära rik frukt. Texten är så rak och enkel: ”Utan honom kan vi ingenting göra”.

 

Det kristna livet, lärjungaskapet funkar bara i Hans närhet. Det är själva poängen med att vara en lärjunge, att vara kvar nära Jesus och följa Hans exempel. Krampen börjar i vår vandring när vi glider över i vår egen kraft och självupptagenhet. I fastan väljer vi att bli upptagna med Jesus, och låta honom Hans liv flöda genom våra liv. Då bär vi rik frukt, sådan frukt som består.

loggasvarttext_edited.png
bottom of page